بازار خودرو

عرضه بخشی از محصولات خودروسازان در بورس کالا راهکاری میانه برای جبران زیان تولید خودرو است؛ راهکاری که سیاستگزار در تابستان ۱۴۰۱ و بعد از دوران فریز قیمتی به‌کار گرفت. اما این روش عرضه، با وجود رضایت نسبی تولیدکننده و مصرف‌کننده از نتایج آن، متوقف شد. در حال حاضر نیز خودرو دقیقا در همان موقعیت فریز قیمت، قرار گرفته و نزدیک به یک سال از صدور آخرین مجوز اصلاح قیمت خودرو می‌گذرد

افزایش قیمت کارخانه‌ای خودروهای داخلی درحالی با تایید و تکذیب‌های فراوان روبه‌رو است که برخی منابع از راهکاری ثانویه و موقت در شرایط کنونی برای اصلاح قیمت خودرو خبر می‌دهند.

عرضه بخشی از محصولات خودروسازان در بورس کالا راهکاری میانه برای جبران زیان تولید خودرو است؛ راهکاری که سیاستگزار در تابستان ۱۴۰۱ و بعد از دوران فریز قیمتی به‌کار گرفت. اما این روش عرضه، با وجود رضایت نسبی تولیدکننده و مصرف‌کننده از نتایج آن، متوقف شد. درحال حاضر نیز خودرو دقیقا در همان موقعیت فریز قیمت قرار گرفته و نزدیک به یک سال از صدور آخرین مجوز اصلاح نرخ خودرو می‌گذرد. در تابستان ۱۴۰۱، سیاستگزار برای این‌که از تبعات منفی فریز قیمت خودرو بکاهد، به خودروسازان مجوز داد بخشی محدود از محصولات خود را در بورس کالا عرضه کنند.

خاصیت این مدل عرضه برای تولیدکننده این بود که می‌توانست بخشی از محصولات خود را با نرخی بالاتر از بهای دستوری و براساس قیمت کشف‌شده در بستر بورس بفروشد و نه‌تنها از زیان تولید کمی فاصله بگیرد، بلکه سود هم ببرد.

از طرفی، مصرف‌کننده هرچند خودرو را با نرخ بالاتری از بهای پایه همان قیمت دستوری می‌خرید، اما در مقایسه با بازار آزاد، هزینه کمتری متحمل می‌شد. هدف سیاستگزار از عرضه خودرو در بورس کالا این بود که در دوران فریز قیمت، راهکاری میانه برای کشف بهای خودروهای داخلی به‌کار گیرد و درواقع آن را به‌طور موقت جایگزین اصلاح قیمت کند. حالا هم سیاستگزار خواسته یا ناخواسته بار دیگر در همان موقعیت دو سال پیش قرار گرفته و با توجه به اصرار بر تثبیت بهای خودرو، گزینه عرضه آن در بورس کالا را روی میز قرار داده است.

با آغاز سال جدید، رفته‌رفته زمزمه‌های اصلاح قیمت کارخانه‌ای خودروها شکل گرفت و گمان می‌رفت سیاستگزار پس از یک سال تثبیت نسبی، مجوز جدیدی برای افزایش قیمت صادر کند. حتی نشانه‌هایی مبنی بر وقوع این اتفاق مشاهده شد؛ از جمله این‌که خبر رسید وزیر صنعت، معدن و تجارت می‌خواهد برای تعیین‌تکلیف قیمت خودرو در سال جدید، به شورای‌رقابت برود. از طرفی، وزیر صمت در سال گذشته بارها بر هدف این وزارتخانه مبنی بر حذف قیمت‌گذاری دستوری تاکید کرده بود؛ بنابراین، این پیش‌زمینه وجود داشت که با عبور از سال ۱۴۰۲، این هدف در سال جدید دنبال شود.

با همه این‌ها به‌نظر می‌رسد اصلاح قیمت خودرو در مقطع فعلی انجام نخواهد شد و سیاست تثبیت بها در این بخش از بازار همچنان دنبال خواهد شد. این درحالی است که تا همین چند روز پیش، اتفاقات و نشانه‌ها از تصمیم سیاستگزار برای ‌اصلاح قیمت خودروهای داخلی حکایت داشت.

یکی از این نشانه‌ها، لغو طرح فروش یکی از خودروسازان بود. این خودروساز قرار بود بخشی از محصولات خود را خارج از سامانه یکپارچه بفروشد و خبر آن را نیز رسما اعلام کرد؛ اما صبح روز موعد فروش، این طرح را به‌دلیل آن‌چه مشکل سیستمی خواند، لغو کرد. از همین رو این شائبه ایجاد شد که خودروساز مورد نظر فروش خود را به‌دلیل اعلام قیمت‌های جدید لغو کرده است.
در کنار این مسائل، خبر رفتن وزیر صمت به شورای‌رقابت نیز نشانه‌ای دیگر در زمینه احتمال اصلاح قیمت خودروهای داخلی بود.

اواسط هفته گذشته اعلام شد وزیر صمت روز سه‌شنبه به شورای‌رقابت می‌رود تا تکلیف قیمت خودروهای داخلی را در سال جدید روشن کند. گویا قرار بوده در این جلسه، وزارت صمت و شورای‌رقابت بر سر فرمولی جدید برای تعیین قیمت خودروها بحث و تبادل ‌نظر کنند.

گفته می‌شود در فرمول جدید، هزینه واقعی تولید به‌علاوه ۲.۵ درصد سود لحاظ خواهد شد؛ بنابراین خودروسازان به‌طور کامل از زیان تولید خارج خواهند شد. اما در صورت اجرای این فرمول قیمت کارخانه‌ای خودروها پرش بلندی را تجربه خواهد کرد و ظاهرا وزارت صمت خواسته قبل از اجرای آن، نظر موافق و حمایت شورای‌رقابت را نیز بگیرد.

افزایش قیمت ۳۵ میلیون‌تومانی تارا اتومات

خودروهای داخلی روز گذشته افزایش بهای یک تا ۳۵ میلیون‌تومانی را تجربه کردند. جایی که تارا اتومات (۸۵ گانه) (۱۴۰۳) با ۳۵ میلیون‌تومان افزایش یک‌میلیارد و ۳۰ میلیون‌تومان، شاهین (بدون سانروف) (۱۴۰۳) با ۱۵ میلیون‌تومان افزایش ۷۵۰ میلیون‌تومان، دنا پلاس اتومات (۸۵ گانه) (۱۴۰۳) با ۱۴ میلیون‌تومان افزایش یک‌میلیارد و ۱۳۹ میلیون‌تومان، پژو ۲۰۷ تیپ ۵ (۱۴۰۲) با ۱۲ میلیون‌تومان افزایش ۷۴۲ میلیون‌تومان و پژو ۲۰۷ پانوراما (۸۵ گانه) (۱۴۰۳) با ۱۱ میلیون‌تومان افزایش ۸۷۶ میلیون‌تومان قیمت‌گذاری شدند.

همچنین درمیان خودروهای چینی شاهد افزایش بهای ۵ تا ۱۰۰ میلیون‌تومانی بودیم. جایی که فونیکس تیگو ۸ پرو مکس هیبرید (۱۴۰۲) با ۱۰۰ میلیون‌تومان افزایش ۳ ‌میلیارد و ۱۲۰ میلیون‌تومان، فونیکس FX پریمیوم (۱۴۰۲) با ۶۰ میلیون‌تومان افزایش ۲ ‌میلیارد و ۳۷۰ میلیون‌تومان، هایما S۵ جدید (۱۴۰۳) با ۵۰ میلیون‌تومان افزایش یک‌میلیارد و ۵۸۵ میلیون‌تومان و فونیکس آریزو ۶ پرو (۱۴۰۲) با ۳۵ میلیون‌تومان افزایش یک‌میلیارد و ۶۳۵ میلیون‌تومان ارزش‌گذاری شدند.

همچنین در خودروهای خارجی پریمیوم شاهد افزایش بهای ۵۰ میلیون‌تومانی بودیم. جایی که قیمت تویوتا کرولا - ۱۲۰۰ سی‌سی (۲۰۲۳) با ۵۰ میلیون‌تومان افزایش به ۴ میلیارد و ۲۰۰ میلیون‌تومان، تویوتا لوین هیبرید (۲۰۲۳) با ۵۰ میلیون‌تومان افزایش به ۴ میلیارد و ۱۰۰ میلیون‌تومان، میتسوبیشی اوتلندر هیبرید PHEV با ۵۰ میلیون‌تومان افزایش به ۶ میلیارد و ۵۰۰ میلیون‌تومان و میتسوبیشی اوتلندر با ۵۰ میلیون‌تومان افزایش به ۶ میلیارد و ۲۰۰ میلیون‌تومان رسید.

همچنین در خودروهای خارجی لوکس شاهد افزایش بهای ۲۰۰ و ۳۰۰ میلیون‌تومانی دو مدل خودرو بودیم؛ جایی که ارزش مرسدس‌بنز E۲۰۰ با ۳۰۰ میلیون‌تومان افزایش به ۱۷ میلیارد و ۵۵۰ میلیون‌تومان و ب‌ام‌و X۴ ۲.۸ با ۲۰۰ میلیون‌تومان افزایش به ۱۵ میلیاردتومان رسید.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
7 + 9 =